Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει , στις 8 Φεβρουαρίου και η μέρα αυτή αποτελεί την αφετηρία του καρναβαλιού, και η παράδοση λέει ότι τέτοια μέρα δεν απολαμβάνουμε μόνο κρέας και τσίκνα, αλλά και νόστιμα μπουρέκια.
Υλικά
Για τη ζύµη:
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο,
1 φλ. φυστικέλαιο,
1 κουταλάκι αλάτι,
1 κουταλάκι µπέικιν πάουντερ,
νερό χλιαρό, όσο σηκώσει.
Για την κρέµα:
1 λίτρο γάλα,
1 φλ. ζάχαρη,
3 αυγά,
4 κουταλιές κορν φλάουερ,
βανίλια.
Για το τηγάνισµα:
1 λίτρο φυστικέλαιο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη ζύµη: Ρυζιάζετε το αλεύρι µε το λάδι για 3 λεπτά. Προσθέτετε το αλάτι, το µπέικιν πάουντερ και λίγο – λίγο χλιαρό νερό, όσο σηκώσει, µέχρι να πετύχετε µία µαλακή ζύµη που να µην κολλά στα χέρια.
Για την κρέµα: Ζεσταίνετε το γάλα µε τη µισή ζάχαρη. Σε ένα άλλο µπολ κτυπάτε τα αυγά µε την υπόλοιπη ζάχαρη, το κορν φλάουερ και τη βανίλια. Τα προσθέτετε στο ζεστό γάλα και ανακατεύετε µέχρι να πήξει.
Την αφήνετε να κρυώσει για 1 ώρα. Ανοίγετε τη ζύµη σε λεπτό φύλλο και φτιάχνετε τα πουρέκια. Τα τηγανίζετε σε µπόλικο λάδι.
ΣΠΥΡΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙ∆ΟΥ, Chef, ιδιοκτήτης του «San Remo»