Λατρεμένο γλυκό!
Το ίδιο γλυκό παρασκευάζεται και στην Τουρκία φέροντας το ίδιο όνομα με τα ελληνικά, revani, στον Αραβικό κόσμο επίσης όπου αποκαλείται basbousa αλλά και σε όλη την υπόλοιπη ανατολική Μεσόγειο φέροντας διάφορα ονόματα.
Σε κάποιες παραλλαγές, στα υλικά προστίθεται και τριμμένη καρύδα και σε κάποιες άλλες μπορεί να συνδυαστεί με παγωτό καϊμάκι.
Υλικά
- 25 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κουταλιά της σούπας λεμονιού
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 αυγά
- 2/3 φλιτζάνι σιμιγδάλι
- 1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1/2 φλιτζάνι γάλα
- Ινδοκάρυδο για το σερβίρισμα ( προαιρετικά)
για το σιρόπι:
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού και ½ φλιτζάνι νερό
- 1 μικρό λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 °C – 160 °C (στον αέρα). Βουτυρώνετε το ταψάκι που θα ψήσετε το γλυκό και το αφήνετε στην άκρη.
Σε ένα μπολ χτυπάτε με το μίξερ το βούτυρο, χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει μια αφράτη κρέμα. Προσθέτετε τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά, και στη συνέχεια ρίχνετε το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το γάλα.
Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί κι ψήνετε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρό το μαχαίρι που βάζετε στο κέντρο.
Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, βράζετε το χυμό λεμονιού (1/2) το νερό (1 /2 ) και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε για 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέστε τις λεπτές φέτες λεμονιού και ανεβάστε τη φωτιά προκειμένου να δέσει το σιρόπι.
Αφαιρείτε τις φέτες λεμονιού και ρίχνετε το μισό σιρόπι πάνω από το ραβανί. Αφήστε το να απορροφηθεί και στη συνέχεια προσθέτετε και το υπόλοιπο. Διακοσμήστε το με τις φέτες λεμονιού και σερβίρετε σε κομμάτια πασπαλίζοντας με ινδικάρυδο ( αν θέλετε) ή με παγωτό.