Φτιάξε το δικό σου σπιτικό παγωτό φτιαγμένο με φρέσκα υλικά – από τη διατροφολόγο Γεωργία Παπαλλή 💗

Καλοκαιράκι! Παγωτάκι;

Ξεκινά σιγά σιγά τα καλοκαίρι και τα παιδιά ήδη άρχισαν να σας ζητάνε παγωτό.. Και φυσικά εσείς προσπαθείτε να περιορίσετε την κατανάλωση τους και να τους εξηγήσετε ότι δεν είναι σωστό να τρώνε καθημερινά.. αλλά αυτό φαντάζει αδύνατο!

Φυσικά το παγωτό δεν μπορεί να λείπει από τις παιδικές αναμνήσεις των παιδιών, όμως πότε είναι σωστό να εισάγετε αυτό το γλυκό στην διατροφή τους; Είναι ασφαλές λοιπόν να ξεκινήσετε να δίνετε παγωτό στα παιδιά μετά τους πρώτους 12 μήνες καθώς το πεπτικό τους σύστημα δεν είναι αρκετά ώριμο και ίσως παρουσιάσουν αλλεργίες στο αγελαδινό γάλα ή στα συντηρητικά που περιέχονται.

Φυσικά, θέλετε δεν θέλετε κάποτε θα δοκιμάσουν το «απόλυτο καλοκαιρινό γλυκό», αλλά όσο πιο πολύ το καθυστερήσετε τόσο το καλύτερο αφού όπως όλα τα γλυκά, έτσι και αυτό είναι πλούσιο σε ζάχαρη και λιπαρά.

Εδώ που τα λέμε, είναι και λίγο παρεξηγημένο το παγωτό. Στην πραγματικότητα, διατροφικά είναι πολύ καλύτερο από όσο νομίζουμε. Αποτελείται από υλικά που ο παιδικός οργανισμός έχει ανάγκη όπως το γάλα, το βούτυρο, τα φρούτα και το κακάο. Η μεγάλη περιεκτικότητα του όμως σε γάλα είναι αυτό που το κάνει ιδιαίτερο, αφού ένα παγωτό μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μερίδιο της ημερήσιας ανάγκης σε ασβέστιο που έχουν τα παιδιά. Επίσης περιέχει και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά, βιταμίνες, φώσφορο, ψευδάργυρο, κάλιο και άλλα ιχνοστοιχεία.

Σε γενικές γραμμές αποφύγετε τα συσκευασμένα παγωτά που βρίσκονται στα περίπτερα και στα ψυγεία του σουπερμάρκετ γιατί συνήθως περιέχουν πολλή ζάχαρη, συντηρητικά και χρωστικές ουσίες. Επιλέξτε χύμα παγωτό που παραπέμπει σε σπιτικό, φτιαγμένο από φρέσκο γάλα και φρούτα ή και παγωτό γιαούρτι, από γνωστές εταιρίες που σίγουρα έχουν περάσει ποιοτικούς ελέγχους.

Ιδανικά, φτιάξτε το δικό σας σπιτικό παγωτό είναι πολύ πιο απλό από όσο φαντάζεστε! Απολαύστε το!!

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1 κουταλάκι γλυκού βούτυρο
  • 1 κουταλιά σούπας μέλι
  • 3 κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος
  • Φρούτα επιλογής σε κομμάτια ή πουρέ

(Αντί για φρούτα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα υλικά που προτιμούν τα παιδιά σας!)

Εκτέλεση

Ρίξτε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε τα ελαφρά. Ύστερα, τοποθετήστε τα στις ειδικές φόρμες που έχετε και αφήστε τα στην κατάψυξη για 4 ώρες περίπου.

 


Γεωργία Παπαλλή

Κλινική Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Καππαδοκίας 9 (γραφείο 3), 2028 Στρόβολος
97619034 – 22026716

No Comments Yet

Comments are closed