Η γιορτή του Αγίου Φανούρη είναι στις 27 Αυγούστου , αλλά οι φανουρόπιτες πάνε κι έρχονται όλο το χρόνο.
Η διαδικασία πάει ως εξής : πρώτα τάζεις πίτα, μετά βρίσκεις τα επιθυμητά ή τα απολεσθέντα , μετά φτιάχνεις πίτα , μετά τρως πίτα αλλά και την μοιράζεις επίσης .
Η παράδοση λέει ότι φτιάχνεται με 7 ή 9 υλικά .
Είναι πεντανόστιμη και πανεύκολη η φανουρόπιτα, κι επίσης είναι και πολύ υγιεινό γλυκό .
ΥΛΙΚΑ –
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι σόδα
1/2 φλιτζάνι σταφίδες ( μαύρες και λεύκες)
1/2 φλιτζάνι χοντροκομμένα καρύδια
1 κουταλιά σούπας κανέλα και γαρύφαλλο
Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ –
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα την ζάχαρη με το λάδι.
Προσθέτουμε το χυμό , το ξύσμα , τη σόδα και τα κανελογαρύφαλλα .
Ρίχνουμε τα καρύδια και τις σταφίδες .
Κοσκινίζουμε το αλεύρι λίγο λίγο μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και ρίχνουμε το μείγμα .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180 , για 45-50 λεπτά.
Τσεκάρουμε αν είναι έτοιμο το γλυκό βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα.
Αν βγαίνει στεγνή είναι έτοιμο.
Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Είναι πολύ αφράτη και μυρωδάτη… ότι πρέπει με το καφεδάκι μας!